/ Министерство на културата
Министерството на културата търси финансиране от европейските фондове
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов посетиха остров „Свети свети Кирик и Юлита“ край Созопол.

Министерство на културата

Те провериха състоянието на острова заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и археолози, съобщиха от Министерство на културата.

Остров Свети Кирик ще стане собственост на Община Созопол

Министерството на културата търси финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик, но министър Минеков очаква първо план за консервация и реставрация, след което да бъде изготвен и план за управление на обекта.

Министерство на културата

Остров „Свети Кирик“ е обявен за паметник на културата през 1965 г. Той е включен в границите на резерват „Созопол“, а от 2009 г. на територията му се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

„Свети свети Кирик и Юлита“ е свързан със сушата чрез вълнолом, а територията му е близо 83 декара. Смята се, че през древността на острова се е помещавал най-древният град. Учени смятат, че ролята на мястото е да бъде Акропол на древния град-държава Аполония Понтика.

Министерство на културата

На острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно е построен и манастирът „Св. св. Кирил и Юлита“.