Кирил Петков и проф. Велислав Минеков
Кирил Петков и проф. Велислав Минеков / БТА
Културният министър поиска да се определи сума за 3 и 5-годишни стипендии в подкрепа на млади автори в областта на изкуството
Нова концепция за довършването на сградата на музея „Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство“ и разширяване на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта. Това беше представено от министърът на култура проф. Велислав Минеков в съвместна пресконференция с министъра на икономиката Кирил Петков.

"За мен това е недопустимо и си позволих да запозная министъра на икономиката с това, което се случва. Имаме добри намерения. Това трябва да стане един съвременен център за изкуство. Този етаж не е достатъчен. В най-скоро време ще направим усилия да направим нещо действащо", посочи той.

Проф. Минеков: Въпросът за преобразуването на Халите в хипермаркет е към предишните управляващи

"За съжаление в България липсва нещо, което твърде често се отразява на хората, които искат да се занимават с този занаят. Виждали се в Европа как се подпомагат млади хора с ателиета, фабрики, зали и стипендии, трябва да дадем шанс на тези, които могат – поне най-достойните да не остават на улицата, след като завършат, защото това са хора със способности. Тези способности трябва да бъдат поощрени. Това няма да е само галерия. Тук има възможности за всякакъв вид прояви – каменни концерти, филмови фестивали и конкурси, може да се ползва и като конферентна зала. На тавана има подходящи помещения за ателиета", коментира Минеков.

Петков: Трябва да има преплитане между предприемачество и култура за създаване на нови бизнес модели

Той пое и специален ангажимент. "Ще настоявам специална сума да се отделя като стипендии. Нека започнем с 3-годишни или 5-годишни стипендии, тези млади и кадърни хора трябва да бъдат поощрени", настоява културния министър.

"Корпоративното меценатство е непознато в България, това ще бъде крачка в тази посока", посочи Минеков.