/ БТА
Служебният министър на културата заяви, че въпросът за Халите е трябвало да бъде разгледан още преди 2-3 години
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков даде отговори на някои въпроси, свързани с културата. Един от тях засяга и нашумялата в последни дни тема – за Централни хали и за превръщането им в хипермаркет.

„Това, което е поставено като желание от новите купувачи е поставено отпреди 2-3 години, така че въпросът е към предишните управляващи защо не е подложено на обществено обсъждане. Това е дейност, която не засяга министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, с изключение на това, което е забранено от Закона. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация. Ние ще държим да се запази изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция и забравения фонтан вътре, който е част от стойносттта. Ние не можем да забраняваме дейност“, разясни проф. Минеков.

Беше засегната и темата проверките за дейността на българските културни институти в чужбина, както и темата – дали да не бъде създадена Комисия към Министерството на културата, която по прозрачен начин да определя и програмира дейността на тези институти, а не това да бъде оставяно в ръцете на директорите.

Трябва да има Комисия, която да е в по-разширен състав, тъй като аз също се съмнявам в дейността. Поради съмнения поисках да видя правилника за културните институти в чужбина. Общо взето има правилник, но не се спазва. На места чета транспортни разходи, които за една година са 122 000 лв. Не мога да разбера къде са отишли тези разходи“, пита министърът на културата.

„Другото е, че месечната издръжка на такъв Институт струва 59 000 лв., а дейност не се забелязва", каза още проф. Минеков.

Той коментира още и темата относно критериите за конкурси на директорите на театри, опери и оперети, както и намаляването на срока на мандата им.

„За мен са необясними Комисиите за избор на директор. За съжаление вътре има маргинални организации, а това не трябва да се допуска. Всичко е направено в стил – имитация на жури, но не и истинско жури. Трябва да има нова система и освен това ограничение в мандатността. Бяха ми дадени примери от Европа - не повече от два мандата от 4 или пет години. Това трябва да го обсъдим“, каза още проф. Минеков.

Относно темата за колекцията на Васил Божков и дали тя е стойностна, както и дали е редно предметите от нея да бъдат местени от хале в хале през няколко месеца, Минеков отговори така:

„Местенето на колекцията не е дело на Министерство на културата. Това е решение на Специализираната прокуратура и намирам това за много лошо. Предметите от колекцията представляват много голяма ценност, дори и на световния пазар. Доколко те са оригинални, аз не знам, защото трябва да се извърши идентификация от Специализираната прокуратура".