Могилата край новозагорското село Караново трябва да се превърне в музей, категоричен е министърът на културата проф. Велислав Минеков, който инспектира така наречената Източна могила.

Тя е открита през 2008 година, след иманярски покушения. В нея са разкрити антична колесница и гроб с ритуална площадка. Те са били експонирани през 2009 година и са предизвикали широк местен и световен интерес.

По думите на министъра, става дума за рядка част от световната история, която през годините, за съжаление, е оставена в забрава, в ситуация на разправия между общини и министерство.

Уникална тракийска могила край Караново тъне в разруха

Министърът бе категоричен, че са необходими и археологически проучвания, а могилата трябва да бъде укрепена, да се изгради нова защитна конструкция и постепенно да се превърне в музей. Той посочи, че за това могат да помогнат и спонсори по примера на гробницата в Александрово, където са получили помощ от фондация на японския император.

"Сигурен съм, че при една социализация, тук, в Караново, ще има голяма посещаемост", каза още проф. Минеков.

Обект "Източната могила" от години е в разруха и лошо състояние, въпреки интереса от туристи към нея. По проект на Министерството на културата в края на миналата година трябваше да бъде изградено ново покритие на могилата.

Министър Минеков, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, областният управител на Сливен Минчо Афузов посетиха и Историческия музей в Нова Загора.

Те разгледаха сградата на жп гарата, която е най-старата обществена постройка, издигната през 1918 г. Според проект, там предстои да бъде изградена нова сграда, а старата да бъде съборена.

Граждани настояват тя да бъде запазена и да получи статут на паметник на културата, като до момента за това са се подписали близо 2200 души.
 
БТА