проверка могили Караново
проверка могили Караново / министерство на куртурата
Министърът на културата Боил Банов направи днес изненадваща проверка на „Източна могила” и Селищна могила край новозагорското село Караново.  Министър Банов и екипът му установиха на място състоянието на археологическите обекти.  В кратки срокове Министерството на културата ще вземе мерки за укрепване и съхранение на обектите, съобщават от министерството.

проверка могили село Караново
министерство на куртурата


 
От 2008 г. при старта на разкопките за двата обекта общо културното министерство е отпуснало 18 хил. лв. за археологическо проучване. През 2013 г. – 10 хил. лв., през 2014 г. – още 30 хил. лв. за проучване и консервация.
 
Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м. Установени са 7 основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока древност.

могили Караново
министерство на куртурата


 
„Източната могила” се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя притежава статут на единична археологическа недвижима културна ценност.
 
При спасителните проучвания, провеждани от археолога д-р Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 г. се открива погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други изключително ценни находки.