проверка могили село Караново
проверка могили село Караново / министерство на куртурата
Издаден е акт за публична държавна собственост на Източната могила край новозагорското с.Караново – съобщи областният управител Чавдар Божурски.  „По този начин се разкриват възможности за доброто стопанисване и опазване на този ценен археологически обект. Биха могли да се привлекат средства и по европейски програми за неговото управление“ – каза областният управител.
 
Надгробната могила в с.Караново е обявена за археологически паметник на културата от национално значение още през 1962 г. През есента на 2008 г., след посегателства на иманяри, започнаха спешни проучвания на обекта. При разкопките бе открито богато погребение на заможен тракиец от 1-ви век. По оценка на специалистите, това е най-старото погребение от римско време, откривано на Балканите. 

През 2015 г. са били установени пропуквания на съществуващите зидове, като най-големите от тях са открити по цялата дължина на гроба.  Издадени са  предписания,  но без да бъде посочен изпълнител, тъй като могилата е била без акт за собственост. „Поради широкия обществен интерес и загриженост за рисковото състояние на комплекса се обърнах към министъра на културата, за да бъде задействана процедурата за съставяне на акт за собственост.  Тя вече приключи, актът е изпратен в Министерството на културата“ – допълни Чавдар Божурски.

Министърът на културата Боил Банов направи изненадваща проверка на „Източна могила” и Селищна могила край новозагорското село Караново през месец октомври тази година.  Министър Банов и екипът му установиха на място състоянието на археологическите обекти.
От 2008 г. при старта на разкопките за двата обекта общо културното министерство е отпуснало 18 хил. лв. за археологическо проучване. През 2013 г. – 10 хил. лв., през 2014 г. – още 30 хил. лв. за проучване и консервация.
 
Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. н. е. Тя е висока 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м. Установени са 7 основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Те я богата съкровищница на археологичеки находки от най-дълбока древност.
 
 
„Източната могила” се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя притежава статут на единична археологическа недвижима културна ценност.
 
При спасителните проучвания, провеждани от археолога д-р Веселин Игнатов на Източната могила, през 2008 г. се открива погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Открити са и други изключително ценни находки.