Ромската махала в Карнобат
Ромската махала в Карнобат / Снимки: Лалка Димитрова
Ниска избирателна активност отчита ОИК Карнобат днес в деня на балотажа. Към 17.00 часа своя глас са пуснали едва 37.83% или 8 053 души, по-малко дори от първия тур на местните избори. Официално регистрираните сигнали за нарушения са три, но те, според становището избирателната комисия, не са съществени, за да опорочат вота.

На място обаче репортер на dariknews.bg се натъкна на следната картина: В ромската махала до ОУ „Петко Рачев Славейков“ – отцепки покриват широк периметър около изборната секция. Разговорите се водят по ъглите, само и единствено на цигански език. А избирателите масово не знаят имената на двамата кандидати за кметове. Но пък безпогрешно цитират номера, който трябва да отбележат в бюлетината. И гласуват на сляпо.

/
Лалка Димитрова

Ето какво сподели жителка на ромската махала: "Сефте гласувах. Дойдоха хората от съседната махала и ми казаха: -Ей за този номер ще гласуваш! Не запомних кое име ми казаха. Обаче номера запомних. Нищо не са ми обещали. Абсурд! Аз с такива неща не са занимавам. Обаче казаха, че ще ни сложат асфалт. Вижте пътя, от памти века е така. Децата падат, стават… зимата е много трудно. 10 чифта не стигат за лапетата имно време по тези пътища. Нямаме пари за обувки постоянно. Ние затова... за асфалта гласувахме. Това ще ни е най-задоволеното нещо. Казаха и, че спирка ще ни направят, но за къде - не знам“

/
Лалка Димитрова

Из Карнобат в момента в оборот е нова схема за купуване на гласове, твърдят запознати с тънкостите на изборния процес. Дилъри контролират балотажа с оборотен телефон. Механизмът е следния: Дилърът дава мобилен телефон на гласоподавателя още преди влизането му в тъмната стаичка. Там избирателят снима номера на кандидата, който е отбелязал, а след това напуска изборната секция и предава телефона на дилъра. След проверка изтрива снимката и дава апарата на следващия гласоподавател.

Карнобат

Очаква се становището на полиция и прокуратура.

/
Лалка Димитрова