ж
ж / пресцентър
България се нуждае от нова визия в здравеопазването, като се започне от разбиването на монопола на НЗОК. Не може една „каса” или „банка”, както я наричат, да определя държавната политика в здравеопазването. Това посочи кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков. Той изрази на висок глас съмненията на мнозинството граждани за порочни практики в НЗОК.„

„Тук не говорим за корупция в ниските нива. Не говорим, че трябва да вкараме зад решетките някой лекар, медицинска сестра или санитарка. Трябва там да влезе някой министър, шеф на каса или директор на болница, които прибират много от парите”, заяви д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация, който застана до Табаков в кампанията му за реформи в здравеопазването.

„Много голяма част от политиката, свързана със здравето, е въпрос на Националния рамков договор. В началото на септември ще предложа конкретни мерки в програмата си за управление на Бургас. Тогава ще дадем отговор на нещата, които трябва да бъдат променени и са във възможностите на общинската администрация. Рано е още да обещавам, но поемайки този път разбирам, че трябва да има обективно задоволство между лекари и пациенти. Връзката между тях трябва да бъде възстановена”, подчерта Живко Табаков. И уточни, че ще настоява за решаването и на един, местен, но много важен проблем -достъпът до регионалната здравна каса в Бургас. „В момента липсва автобусна линия и спирка, която е в близост до институцията. Общината и Общински съвет трябва веднага да реагират по този сигнал”, заяви кандидатът за кмет.