Ралица Симова и Ирина Георгиева са възпитаничките на една от най-добрите школи за математици у нас- ППМГ "Акад. Никола Обрешков"- Бургас.
Ралица Симова и Ирина Георгиева са възпитаничките на една от най-добрите школи за математици у нас- ППМГ "Акад. Никола Обрешков"- Бургас. / Снимки: Лалка Димитрова
12-годишният Димитър Христов от София: Учете Питагоровата теорема
a2 + b2 = c2
98058
a2 + b2 = c2
  • a2 + b2 = c2
Най-добрите наши математици излизат за златни медали в конкуренция с над 1110 участника в престижното международно състезание BIMC` 2018. То започна днес в Бургас със зрелищно начало в Летния театър. Във форума ще участват състезатели от  цял свят или общо 167 отбора от Австралия, Канада, Китай, Непал, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Макао, Малайзия, Мексико, Филипините, Южна Африка, Тайван, Таджикистан, Тайланд, Узбекистан, Виетнам, Зимбабве и др.

Нашите надежди влизат в директна надпревара за отличия  във висшия висшия пилотаж в математиката- Комбинаториката.
„Има най-малко теория, но изисква изключително много размисъл. Теорията е лесна, но ако не се досетиш за най-точното решени в конкретната задача, не можеш да намериш отговора. При многоъгълника, например, трябва да се досетиш, че за всеки четири точки определят една пресечна точка на диагоналите..“- Така на прима виста скицира конфигурациите Волен   Терзиев е от X “А“ в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

„Задачите са много, а времето за решаване е много малко. Това не ни пречи да се подготвяме и да се справим добре“, казва Галин Тотев, ученик от IX „А“ клас на Математическата гимназия.
„Аз участвам за трети път – бях в Корея и Китай, иначе ходим на националните състезания, участваме в олимпиади. Най-много ми допада геометрията. Развива мисленето“, споделя друга от участниците – Ирина Георгиева е от X-ти клас, също от Математическата гимназия. „Целта ни на състезанието е да се представим много добре, да вземем медал и купа на отборното класиране“. Извън науката, Ирена усилено тренира акробатика. Математика и съвременните танци пък са голямата страст на Ралица  Симова от IX-ти клас. „Искам да представя достойно Бургас“, казва тя.

Волен Терзиев и Галин Тотев
Волен Терзиев и Галин Тотев са категорични, че искат да живеят в България, но ще се възползват от възможността да участ в престижен университет в чужбитна.

12-годишният Димитър Христов от София, ученик в VI клас се явява на престижното състезание в Бургас след завоювано сребърно отличие на Филипините. „Занимавам се с математика от 3 години, и ми харесва, препоръчвам на всички да опитат. Харесвам задачите с разчупено мислене и такива, които по-трудно да се решават“, казва той, а на  връстниците си  препоръчва: „Най-добре да научите Питагоровата теорема“.

Какво още казаха пред репортер на Дарик-Бургас младите надежди в математиката, чуйте в звуковия файл: