В транспортния инцидент загинаха двама мигранти, а други десет пострадаха
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети двамата български военнослужещи, пострадали при изпълнение на специфична транспортна задача, съобщиха от Министерство на отбраната.

Три са версиите за катастрофата с камион на Въоръжените сили (ВИДЕО)

"Военният камион с нелегалните афганистански мигранти е бил в техническа изправност", заяви Ефтимов. Той не можа да каже дали камионът е бил претоварен, както и каква е годината му на производство, предава БГНЕС.

"Това е в такива условия. До 30-35 души може да прибере. Много е тежко, някъде няма път, горски трудни условия, но задачите трябва да се изпълняват, за да има контрол по границите", заяви началникът на отбраната.

„Ако не сте вие, няма кой да изпълнява възложените на Въоръжените сили задачи в тези сложни природни и метеорологични условия, и при потенциалния риск за вашето здраве и живот.

Искам да ви благодаря ви от свое, както и от името от военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната“, каза адмирал Ефтимов при посещението си в УМБАЛ-Бургас.

Началникът на отбраната подчерта колко важно е, въпреки инцидента, нашите военнослужещи да запазят високи своя морал и мотивация, за да продължат да изпълняват отговорните си задачи.

Двамата български военнослужещи получиха повърхностни наранявания при пътен инцидент при движение от Резово към Граматиково и бяха откарани в болничното заведение в Бургас за по-обстоен преглед.

Загинали и ранени мигранти в катастрофа с камион на Въоръжените сили (ВИДЕО)

Те изпълняваха задача по логистична поддръжка на силите и средствата на Министерството на вътрешните работи по охрана на българо-турската граница с товарен автомобил от Въоръжените сили с висока проходимост.

Той коментира, че военните са изпълнявали логистична задача по поддръжка на органите на МВР в частност на Гранична полиция по транспортиране на задържани лица на границата.

В транспортния инцидент загинаха двама чужди граждани, превозвани в автомобила. Други десет бяха ранени и настанени в болница. По случая тече досъдебно производство от Военна прокуратура-Сливен.

Ефтимов посочи, че към момента по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” Въоръжените ни сили изпълняват задачи по логистичната поддръжка на силите и средствата на МВР на българо-турската граница.

От началото на ноември 2021 г. до момента българските военнослужещи, изпълняващи тази дейност, са изминали 46 000 км в труднодостъпните, пресечени местности и при липсата на изградена добра пътна инфраструктура в пограничния район.

Участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница започна през ноември 2021 г. в изпълнение на заповед на министъра на отбраната, издадена в отговор на постъпили искания от МВР вследствие на зачестилите опити за незаконно преминаване на границата.

Включването на военни формирования в охраната на държавната граница постигна желания ефект и миграционният натиск значително намаля, което позволи приключването през януари 2022 г. на участието на въоръжените сили в охраната на държавната граница.

Към момента продължаваме с оказването на логистична поддръжка на МВР, като задачата се изпълнява от 20 военнослужещи с 11 единици техника.