На Европейското по ушу в Москва: Показахме българския дух, който ни подцени, яде голям бой
На Европейското по ушу в Москва: Показахме българския дух, който ни подцени, яде голям бой / Снимка: Лалка Димитрова

Българи за пръв път в историята печелят двубои по Сан Да-най-тежката дисциплина в източните бойни изкуства. Призовите места бяха завоювани на XVI Европейско първенство по ушу в Москва. В руската столица страната ни се представи с национална гарнитура от трима състезатели- до един от Бургас. „Показахме какво е българския дух. Който ни подцени, яде голям бой", каза президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев.
При изключително оспорвана конкуренция с националните отбори на 29 държави, нашите спечелиха два златни медала, един сребърен и престижно пето място.
Йордан Янков - двукратен вицешампион по кик бокс, световен по Май Тай и национален шампион се окичи със среброто след нокаут над португалец, победа по точки над грузинец и загуба по точки на финала от 4-кратния световен първенец от Русия Яамил Исмаев, родом от Дагестан. Другият ни представител в националната гарнитура Васил Симов се класира пети в Сан Да.
Големият победител е Деница Колева от СК „Бей Син" - Бургас, която днес навърши 12 години. Тя спечели два златни медала в стиловете „Тайчи Чуан" (юмрук) и „Тайчи Двен" (меч) по време на първенството в Бургас. Деница е малката дъщеря на Стефан Колев и уверено върви по стъпките на сестра си Камелия, която има няколко световни и европейски титли по ушу. Златният медал от шампионата от Москва е втори за нея на континентално ниво, на което преди това е завоювала бронз.
Днес шампионката, заедно с другите двама български състезатели, бяха приети от зам.-кметът Лорис Мануелян. Президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев благодари за подкрепата на общината, която е отпуснала по 1 500 лева за всеки един от тримата състезатели. „Всяко левче, което получаваме от общината, се стремим да го превърнем в златен медал", каза Стефан Колев.