Мъртъв делфин на Северния плаж на Бургас
Мъртъв делфин на Северния плаж на Бургас / netinfo

Спасители откриха мъртъв делфин на Северния плаж на Бургас. Тялото на морския бозайник е изплувало към 13 часа днес между 11 и 12 пост на ивицата. Районът около силно разложения делфин с дължина повече от метър и половина е отцепен.

При наличие на мъртви животни на плажната ивица, концесионерът  на плажа има ангажимент тя да бъде почистена и животното отстранено- съобщиха от РИОСВ Бургас. Задължителна е консултацията с инспекцията , която обаче не разполага с техника за подобни операции. Управителят на плаж Бургас –Север, Павел Чепов обясни, че екип на фирмата- концесионер  ще опакова делфина и ще го транспортира с товарно такси до най-близкия екарисаж, който е във Варна.

Предполага се че, силното  мъртво вълнение „солуган” е „засмукало” от дълбочините на морето делфина и го изхвърлило на плажа.

Заради неблагоприятните условия за къпане спасителите на Бургаския плаж са в оптималния брой. 30 души охраняват северната ивица и 10 централната ивица.

От ръководството на фирмата концесионер „Онтайм” призовават летовниците да не поемат риск и да не навлизат в морето заради сериозните опасности, които създава мъртвото вълнение.