Молби за еднократна помощ за първокласници - до 30-ти септември
Молби за еднократна помощ за първокласници - до 30-ти септември / netinfo

До края на месеца родители, които се нуждаят от финансово подпомагане за своите първокласници и отговарят на условията, могат да подадат молби в дирекциите за Социално подпомагане в областта. Това съобщи Тони Костова - директор на Регионалната агенция за социално подпомагане. До момента подадените молби в региона са 1797, като се очаква до края на месеца техният брой да стигне 2 000. Най-много са подадените молби в Бургас - 681, като са отпуснати 627 помощи.

След като приключи приемът на документи, служители от дирекциите се проверят дали децата наистина посещават училище. В случай, че няма нарушения семействата веднага ще получат по 150 лв. целева помощ.

Изискването е доходът на член от семейството да е по-нисък или равен на 350 лв. Еднократна помощ се предоставя и на деца с увреждания, като за тях се допуска удължаване на срока с 6 месеца за получаване на удостоверение от ЛКК. Средства се дават и на семейства на роднини и близки и приемни семейства за деца, настанени по чл. 26 от Закона за закрила на детето, независимо от дохода на семейството.

Родителите подават молба-декларация по образец. Към нея се прилагат: удостоверение за брутния доход на семейството за последните 12 месеца, удостоверение, че детето е записано в първи клас, удостоверение за раждане, лична карта.