Млади и интелигентни са заразените със сифилис в Бургас
Млади и интелигентни са заразените със сифилис в Бургас / netinfo

За първите три месеца на годината новорегистрираните болни от сифилис в Бургас са 18 души, а шестима са заболелите за същия период на 2013 г., сочат данни на Районната здравна инспекция. Те са на възраст от 17 до 29 години, интелигетни, предимно момчета. Открили са заболяването във втори стадии.
„Сега отчетеният брой е толкова голям само, защото са млади и интелигентни хора, в противен случай едва ли щяхме да ги открием и обхванем", каза управителят на Центъра за кожно-венерически заболявания в Бургас - д-р Невяна Йотова. Според нея бройката вероятно е много по-голяма, тъй като здравното заведение няма как да принуди болните да се изследват, ако те не са наясно какво им се случва или неглижират заболяването. Обхащането на пациентите в Бургаска област е невъзможно от много години насам.
По думите й, само съвестта или наличието на неприятния обрив при тази болест са причина да има толкова много открити случаи.
Д-р Йотова е на мнение, че това повишаване на страдащите от венерическата болест в града е прогнозирано преди години. Бургаска област е била на първо място по регистрирани със сифилис преди две години. Тогава откритите случаи са били 46, само година по-късно те са скочили до 60. Според управителката на Центъра и през настоящата година данните ще се движат по аналогичен начин.
Любопитното, е че кожно-венерическите диспансери са създадени през 1936 година, а благодарение на тяхната дейност и квалифицирана помощ са ликвидирани ендемичния сифилис и масовото разпространение на дерматомикозите през 50-те години на миналия век и предепидемичната обстановка, свързана с голямото разпространение на сифилиса през 1996-1999г.