Кирил Вълчев не се ангажира с конкретен отговор на въпроса кога и как ще бъде решен проблема със сградата на Английската гимназия, но все пак уточни, че министерството мисли в тази посока.
Кирил Вълчев не се ангажира с конкретен отговор на въпроса кога и как ще бъде решен проблема със сградата на Английската гимназия, но все пак уточни, че министерството мисли в тази посока. / Снимка: Лалка Димитрова
Голяма част от училищата могат да преминат на едносменен режим, не с построяване на нови сгради, но с дострояване. Най-трудно е в четирите големи града, в това число и Бургас, тъй като се необходими и терени за изграждането на нови училища. Надяваме се да имаме и повече целеви средства от държавния бюджет най-вече за подобряване на материално-техническата база”- Така в Бургас министърът на образованието Красимир Вълчев отговори на въпроса какво ще предприеме държавата за решаването на наболелия проблем със сградния фонд на Английската езикова гимназия. Ситуацията е следната: Едно от най-елитните училища в града, дели една сграда с Немската гимназия, там се обучават към 1 800 деца, базата отдавна е надхвърлила капацитета си, а нуждата от разделянето им в самостоятелни здания е повече от належаща.

”Чия е вината през последните няколко години стотици от най-изявените и талантливи бургаски деца да бъдат подложени на такива условия - тесни и неремонтирани с години стаи, които дори не отговарят на образователните стандарти”, сигнализираха родители и настояха за спешни мерки.
 
„Към настоящия момент нямаме осигурени средства, общината има нашето партньорство в търсене на възможности за осигуряване им...”, посочи министър Вълчев. И допълни: „Ние помагаме, но за съжаление, размерът на нашите възможности не е за изграждането на ново училище. Ние помагаме най-вече за осигуряването на отделни елементи на образователната среда”. Министърът поясни, че държавата трябва да се погрижи и за още 300 училища.

При посещението си в Бургас все пак той не спести добри думи за местните политики, които провежда Общината. „Те изпреварват националните и се отличават с мащаб, инициативност и поглед в бъдещето”, каза Вълчев.