Министър Кралев откри Европейското по ветроходство в Бургас
Министър Кралев откри Европейското по ветроходство в Бургас / netinfo

Министър Кралев откри Европейското по ветроходство в Бургас
netinfo

Министър Кралев откри Европейското по ветроходство в Бургас
netinfo

Министър Кралев откри Европейското по ветроходство в Бургас
netinfo

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейското първенство по ветроходство клас "Оптимист" в Бургас. Домакини на престижния турнир по ветроходство са Яхт клуб "Порт Бургас", Българската федерация по ветроходство и Община Бургас.
В състезанието участват над  280 състезатели от 45 държави, а международното жури е от Хърватия, Мексико, Турция и България.
Приветствия към състезателите и техните треньори отправиха и зам.-кметът по икономика, бюджет и финанси Красимир Стойчев и представителят на IODA Фиона Кидс. На официалната церемония присъстваха зам.-областния управител Валентин Люцканов,  председателя на ОбС Костантин Луков, директорът на "Пристанище Бургас" Диян Димов, председателя на Българската федерация по ветроходство Росен Марангозов, председателя на яхтклуб "Порт Бургас" Евгени Мавродиев, командира на бойни и спомагателни кораби- ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков.
"Община Бургас, яхт клуб "Порт Бургас", пристанище Бургас и Българската федерация по ветроходство имат богат опит с организацията на състезания от най-висок ранг. Те вече са били домакини на Световни и Европейски първенства в различни класове за младежи и аз съм сигурен, че ще се справим отлично с провеждането на това домакинство", заяви по време на откриването министър Кралев.
Представители на всички отбори се включиха в пищно дефиле и официален парад с националните си флагове, преди старта на церемонията по откриване на първенството. В официалната програма взеха участие военния духов оркестър, фолклорен ансамбъл "Странджа" и Клуб по спортни танци "Бургас 1975".
Бургас спечели домакинството на Европейското първенство в много оспорвана конкуренция. Кандидатурата на града бе предпочетена след успешната организация на други ветроходни състезания от най-висок ранг като Световното първенство за младежи в клас "470" през 2007 г. и Европейските първенства за младежи в класове "420" и "470" през 2015 г.