/ БАБХ
Първата за годината ваксинация по въздух срещу бяс при дивите животни започва от летището в Приморско, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Дванадесет специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки в цялата страна. 

БАБХ започва ваксинацията на дивите животни срещу бяс

Разпръскването на ваксините ще се извършва в рамките на 15 дни, в зависимост от атмосферните условия. Пръскане над населените места и водоемите – няма да се осъществява, уточниха от БАБХ. 

ваксини диви животни
Снимки: БАБХ

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 сантиметра и имат специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра.

Ветеринарните лекари съветват примамките да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве.

При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.