Майката на созополския кмет обра награди с рецепта
Майката на созополския кмет обра награди с рецепта / netinfo

Традиционната созополска рецепта на специалитетът "Дамга", чийто автор е майката на кмета Панайот Рейзи обра наградите на кулинарна изложба.

Созопол, посрещна пътуващия кулинарен фестивал „Пъстра трапеза".
Ароматът на морските дарове, поднесени и представени от участниците в кулинарната изложба, която гостува на фестивала „Музите" в древна Аполония, събра десетки посетители пред амфитеатъра, които се потопиха в очарованието на традиционните български ястия и занаяти, представени от шеф Пеньо Иванов, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, и майстори-занаятчии.

Наградата за регионална рецепта отиде заслужено при ястието „Дамга", създадено от майката на кмета на Созопол Панайот Рейзи, съобщават организаторите на фестивала.

„Дамга" е типичен за този край специалитет, който се сервира и хапва с прочутото созополско сладко от зелени смокини.

Призът за оригинална визия бе присъден на комбинираното рибно плато, ароматното печено агнешко получи награда за оригинална рецепта, за вкус бяха отличени постните сърми, а най-добрата автентична рецепта бе ястието „Мантия". Всички участници, чиито специалитети бяха отличени, получиха награди от „Пъстра трапеца", а първите пет от тях - и изданието на книгата „Рецептите на баба" от 2009 г., в което са събрани автентични български рецепти от цялата страна. Програмата на фестивала „Музите" продължава до 10-ти юли.