/ Снимка: Лалка Димитрова
Изложба в подкрепа на фондация „Евелин Дуков“, поставила началото на инициатива за набиране на средства за закупуване на тестове за наркотични вещества на „Пътна полиция“ –в Община Царево, представя художникът, реставратор и зограф - Климент Атанасов. Експозицията ще бъде представена на 1 ноември. Творбите ще бъдат изложени в читалище „Георги Кондолов“ в Царево.

Фондацията носи името на Евелин Дуков, който загина при непела катастрофа на 3 декември 2017 г. 33-годишният мъж издъхна, прегазен от автомобила на 59-годишния Владимир Колев от София, застанал зад волана с 2, 7 промила алкохол в кръвта. След трагедията, шофьорът избяга от мястото на престъплението, но бе заловен от полицията. А по-късно с решение на Бургаския окръжен съд бе осъден на 17 – години затвор.

„Всичките ни благотворителни каузи са насочени към превенцията за безопасност на пътя, защото статистиката е стряскаща. Почти 7000 са катастрофите в България през 2018 г. Някои ще кажат, че не ги интересува, други може би ще се притеснят, а трети ще си помислят, че шансът такова нещо да се случи на тях е твърде малък. Но истината е, че никой не е застрахован", казва сестрата на Евелин - Даниела Анастасова.

Близките на жертвата настояват за промени в Закона за движение по пътищата и по-сурови наказания за водачите, употребили алкохол и наркотици.