/ БТА
Ивон Бекер от Германия е едномилионният пътник за сезон 2023 на Летище Бургас.

Тя пристигна тази сутрин със семейството си с полет от Берлин и беше посрещната от директора на летището Георги Чипилски, изпълнителния директор на фирмата концесионер "Фрапорт България" Франк Кванте и кмета на Община Бургас Димитър Николов. Бекер, съпругът ѝ и малката им дъщеря бяха изненадани от тържествената церемония по посрещането им, водния салют и подаръците, които получиха.

БТА

За почивката си в България те са избрали град Обзор. Заедно с Чипилски и Кванте, те разрязаха специално приготвена за повода многоетажна торта. "Имаме добър сезон с по-голям трафик в сравнение с миналата година.

Кацна пътник номер 1000 001 на летище Варна (СНИМКИ)

Очакваме ръст около 10 на сто за сезона. Няма особени размествания в традиционните за страната ни пазари. И тази година най-добре се представят Полша, Великобритания, Чехия, Израел и Словакия. Полският пазар към момента отбелязва ръст от 10 на сто спрямо нивата от 2022 година. Той е и над нивата от 2019 година с до 16 на сто.

БТА

Очаквахме повече полети от Германия, но въпреки това можем да се похвалим с ръст на трафика. Имахме повече предварителни заявки, сезонът започна добре, но имаше известни затруднения, но така или иначе за периода януари - юли имаме ръст в броя на пътниците от 13 на сто", каза Георги Чипилски. 

БТА

По думите му се очаква до 40 на сто ръст в полетите през месеците септември и октомври. "Работи се активно по привличането на полети и извън летния туристически сезон на бургаското летище.

БТА

По отношение на трафика - много по-важно е да запълним пиковите юли и август, защото така или иначе полетите през цялата зима не биха могли да достигнат трафика за тези два месеца. Направили сме срещи с авиокомпании и представители на общините. Мисли се по въпроса", допълни Чипилски. 

БТА

Директорът на фирмата концесионер на летището в Бургас "Фрапорт България" Франк Кванте посочи, че повече зимен трафик през тази година е имало към Летище Варна. "Затова трябва да работим активно, за да увеличим трафика през зимните месеци към Бургас. Работим много добре с Община Бургас, но не искам да анонсирам нищо предварително", каза той. 

БТА

"Фрапорт" прави повече усилия по отношение на осигуряването на целогодишни полети към Летище Варна за сметка на Бургас. Това е и причината да посрещнем по-късно пътник номер 1 000 000 в Бургас - знаете, че във Варна това се случи преди седмица.

Нашите разговори винаги са били в посока осигуряването на балансиран подход към двете летища. Знаете, че винаги залагаме в бюджета на Община Бургас средства за стимулиране на полетите, включително създадохме общ фонд с колегите от другите морски общини. Проведохме и срещи с авиокомпании", посочи кметът на Бургас Димитър Николов. 

БТА

Той допълни, че туристическият сезон в Бургас е започнал трудно, но към момента слабото начало се наваксва. "Истината е, че многото фалшиви новини за замърсяване в Черно море имаха известен негативен ефект. Със сигурност обаче няма причина за каквото и да било притеснение", каза още Николов.
Станимир Димитров, БТА