Лековита вода и голяма римска сграда край Сарафово
Лековита вода и голяма римска сграда край Сарафово / netinfo

Раннохристиянска църква от IV-VI век откри екипът археолози, който от около месец извършва разкопки и проучвателна дейност в бургаския квартал Сарафово. Църквата е била с богата украса. Открита е цветна мозайка в пет цвята, ритуално вкопана пред апсидата на храма, както и останки от стенописи - изображения на светци и гръцки надписи, които в момента се реставрират. В параклиса са вградени дялани блокове, взети вероятно от представителна антична сграда. Запазена е олтарна маса. Открити са находки за извършени две погребения, което показва, че мястото е било много почитано. Според ръководителя на археологическата мисия доц. д-р Людмил Вагалински има данни, че през ХII век храмът е бил разрушен, а на негово място е построен малък параклис с аязмо, откъдето някога е извирала вода с лековити и чудодейни свойства. И в момента на мястото е открита вода, проба от която е дадена за изследване.
През последните дни при разкопките в Сарафово са разкрити и стени от голяма римска сграда от II-III век. Тепърва ще се проучва нейното предназначение, като за момента предположенията са тя да е била римска вила (рустика), пътна станция, храм или сграда с военно предназначение. За наличие на масивни сгради археологическият екип е имал предложения още при откриването на бъркало за хоросан на мястото на разкопките. Проучванията ще продължат и в околността, тъй като има вероятност масивните сградни стени да се простират по посока на намиращото се в близост шосе и почивен военен дом.
През февруари тази година силна буря разкри край Сарафово зидове от римско време и останки от добре изградена канализация. Разкопките в бургаския квартал са част от проекта "Виа Понтика", който обхваща 10 археологически обекта по Южното Черноморие и се финансира от държавата. След приключване на работата на археолозите, Община Бургас има намерение да експонира по подходящ начин разкритото и да го превърне в един от интересните си туристически обекти.