/ netinfo
Комисията за защита на конкуренцията отказа да бъде образувано производство по жалбата на Община Поморие, с която кметът Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж „Поморие-изток”, поради нищожност.

Мотивът - не е спазен 10-дневния срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в „Държавен вестник”. Дарик-Бургас припомня, че през 1999 година плаж Поморие-изток бе даден от министерството на териториалното развитие за 20-годишна концесия на фирма „Ирида 71“ ЕООД.

Поморие си иска източния плаж

Дружеството бе собственост на митичния Димитър Димитров-Маймуняка, един от създателите на ВИС 2, който бе взривен на 22 януари 2002 г. в жилищен блок в столичния квартал „Стрелбище“. Още приживе висаджията влезе в конфликт с местната власт в Поморие и заведе иск за 99 000 лв. срещу общината.

Причината: "Димитров искаше да сложи ръка и върху тротоарите, и улицата край плажа, които са общинска собственост, но загуби делото на първа инстанция", коментираха тогава от местната власт.

След смъртта на Маймуняка фирмата се ръководи от съпругата му Надя. До жалбата се стигна след като при изтичането на концесията, Министерството на туризма обяви нов конкурс за избор на стопанин на плажа.

Община Поморие ще участва в конкурса за плаж „Поморие-изток”

Тогава стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. „Крайбрежна“, която е транспортна улица и пешеходна зона.

Въпреки изложените от кмета Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), според КЗК това твърдение е без правно основание, а административният акт, издаден от Министерството на туризма, не може да бъде оспорен извън горецитирания 10-дневен срок. „За мен, мотивите за отказа на КЗК са меко казано странни.

Разпоредил съм най-кратки срокове, в които да обжалваме решението пред ВАС. Законът ни дава тази възможност и ние ще се възползваме от нея“, коментира кметът на града Иван Алексиев.