Достъпна ли е градската среда за хората с увреждания?
Достъпна ли е градската среда за хората с увреждания? / dariknews.bg
Комисията за защита от дискриминация започва проверки за достъпността на хората с увреждания до обществените сгради в цялата страна. Това обяви в Бургас, шефът на комисията доц. д-р Ана Джумалиева. По думите й ще се проверяват банки, училища, детски градини, театри, сгради на местните администрации по места и прочее. Бургас е първия град в страната, в който ще бъде направена подобна инспекция като част от кампанията на КЗД „Достъпна България“. Ако бъдат открити нарушения ще налагаме и глоби, закани се доц. Джумалиева.

„По закон всяка жалба за недостъпна среда, която получим я разглеждаме като дискриминация. Хората с увреждания трябва да имат достъп до кина, театри, дори и до плажовете, които са отдадени на концесия. Добре е да има клауза, която да задължава наемателите да осигуряват място за хората с увреждания. Вече сме съобщили това на отговорните министерства“, каза доц. Джумалиева пред журналисти.

Инспекторите на комисията ще извършват проверки през цялото лято. Особено внимание ще се обърне на морските ни курорти през активния летен сезон. От Комисията за защита от дискриминация приканват гражданите да подават конкретни сигнали до регионалните председателства. В Бургаско, комисията се оглавява от Златина Дукова.