Димитър Николов
Димитър Николов / netinfo

На днешния ден - 22 септември, преди 109 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява Независимостта на България. Това слага точка на дългогодишните борби на българския народ за отхвърляне на зависимостта от Османската империя, наложена след несправедливия Берлински договор.

Този държавнически акт се счита за един от най-големите успехи на българската дипломация в съвременната ни история. Възползвайки се умело от промените в международната обстановка в Европа, българският владетел и правителство изпълняват волята на народа си и демонстрирайки смелост и национално самочувствие изпълняват на практика националния идеал и нареждат страната ни сред независимите държави в голямото европейско семейство.

Провъзгласяването на Независимостта издига международния авторитет на България, която след повече от 500 години отново става равноправен и желан партньор във външно-политическите и икономически отношения и спогодби. Това дава забележителен напредък в развитието на държавата ни във всяка сфера от обществения и културен живот в началото на XX век.

Денят на Независимостта ни дава повод да се гордеем, че сме наследници на достойни и смели българи, пише кметът на Бургас Димитър Николов. Той е урок, че можем да успяваме, само когато сме сплотени и единни, когато мислим отговорно за утрешния ден и бъдещето на нашите деца. Нека винаги помним и се вдъхновяваме от онзи възторжен възглас, с който завършва княжеският Манифест от 22 септември 1908 година: "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!".

Честит празник, бургазлии!

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас