Кметове от Югоизточен планов район с общи европроекти
Кметове от Югоизточен планов район с общи европроекти / netinfo
Управление на отпадъците, проблемите с екологията и развитие на пътната инфраструктура са насоките при съвместно създаване на европроекти. Това обсъдиха днес на среща в Бургас представители на общините от Югоизточен планов район. Присъстваха кметовете и зам. - кметове на Стара Загора, Ямбол, Нова Загора и Бургас, представена бе и община Сливен. В дискусията се включиха експерти и евродепутатът Румяна Желева.

Тя призова да се мисли и работи по европейски, от името на региона, защото децентрализацията е тенденция в Европейския съюз. „ На фона на негативните новини от Брюксел, обединението на нашите общини е добра новина. Такова сътрудничество се прави за първи път в България и така ще бъдем по силни в Европа”, заяви Желева.

„Целта на съвмесната ни работа ще е да търсим директни финансирания за реализирането на големи проекти от ЕС. Ние имаме самочувствието и най-вече готовността, квалификацията и опита на нашата администрация. Не трябва да има пречки между нас да работим съвместно”, каза при откриването на срещата кметът Димитър Николов. Той предложи съвместно използване на офисите на Бургас и Стара Загора в Брюксел от специалисти и от другите общини.

Представена бе инициативата „Open days”, която ще се проведе от 7 до 9 октомври в Брюксел. На нея ще бъде представен Югоизточен планов район, чрез участието на общините Бургас, Стара Загора и Сливен. Организатор на „Отворените дни” е Европейската комисия и „Евроградове за насърчаване на регионалното сътрудничество”.

чуйте кмета Димитър Николов с коментар за срещата