Снимки: Лалка Димитрова
Снимки: Лалка Димитрова
„Само непредубеденият зрител и чистият ум могат да усетят чувствителността на детската душа, която успява да претвори върху бялото платно стремежа на човека към добро. И е истинско удоволствие да видиш, как в творчеството на децата, заобиколени със старите книги, свързани с рицарството и традициите, се разкриват християнските ценности и идеали за справедливост. Те показват, че нашите усилия за един по-добър свят - на чест, благородство и милосърдие, не са напразни“- С тези думи изявеният български художник и реставратор Климент Атанасов, Командер Емеритус в Командария „Свети Димитър“, част от Ордена на тамплиерите от Йерусалим - Велик Приорат България, се обърна към младите таланти, участвали в националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“.
 
За доброто, което винаги побеждава злото, за волята, за протегната ръка, за рицаря в съвременните дни - това бяха само част от неподвластните на времето теми, които учениците пресъздадоха с бои и пастели. 
  „Децата се включиха с огромен ентусиазъм. Заданието провокира разсъждения за смелостта и достойните постъпки като житейска философия. Учениците ни зарадваха с красиви рисунки, в които показаха не само художествени умения, вдъхновение и творческа всеотдайност, но и дълбочина на мисленето“, сподели Таня Стоянова, старши учител по изобразително изкуство в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас. 

Конкурсът се организира от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България с подкрепата на Министерството на образованието. В седмото издание на творческото ателие се включиха учениците от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” и ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас, както и възпитаниците на "Св. Св. Кирил и Методий" в Средец.
 
„Децата подходиха с голяма амбиция, желание и отговорност. Представиха много интересни композиции, многофигурни, динамични, с настроение... Заслужено творбите получиха висока оценка от експертната комисия“, каза Красимир Иванов, преподавател в „Св. св. Кирил и Методий“  в Средец.

Журито, оглавявано от Климент Атанасов, награди най-добрите рисунки. Конкуренцията между талантите бе толкова голяма, че затрудни специалистите и те определиха две първи, две втори и две трети места. Финалистите получиха материални награди, а грамоти за участие бяха връчени на всички деца, които участваха в конкурса.
 
Ето и победителите:
Първо място: Димана Иванова
Първо място: Весела Ставракева

Второ място: Георги Десимиров
Второ място: Гергана Имперова

Трето място: Джамиля Шакеева
Трето място: Красимира Русева