Избирателната активност е над 5%
Избирателната активност е над 5% / Sofia Photo Agency

5,39% е избирателната активност за президентските избори, а 5,44% от избирателите са гласували за кмет и общински съветници в община Бургас, това съобщи Елка Стоянова, председател на ОИК- Бургас. Данните са към 10.00 ч.

За президентските избори от общо 186 591 лица включително и дописаните лица в списъците са гласували до момента 10 048. За местните избори - 183 672 души са в избирателните списъци, от тях 9994 души са дали вече своя гласа.

Има две подадени жалби. Двете са разгледани незабавно и е извършена проверка. Констатацията на комисията е, че и двете са неоснователни.

Едната е, че в Секционна избирателна комисия има назначени членове, които са в родствена връзка, още вчера тази нередност е била отстранена.

Вторият сигнал се отнася до това, че лице, което е назначено като застъпник и притежава удостоверение за това, не е било допуснато до секцията. „Оказа се, че проблемът е бил в това да се удостовери от членовете на секционната комисия дали е нужно да има номер на секционната комисия. Не е нужно да има такъв, но не трябва да има повече от един застъпник от партия в съответната секция", каза още Стоянова.