Иван Бърнев иска кредит от Георги Стайков
Иван Бърнев иска кредит от Георги Стайков / netinfo
Иван Бърнев иска кредит от Георги Стайков
75198
Иван Бърнев иска кредит от Георги Стайков
  • Иван Бърнев иска кредит от Георги Стайков

Блестящите актьори Иван Бърнев и Георги Стайков ще покажат как се получава кредит от банка в съвременни условия. Премиерата на пиесата на Жорди Галсеран „Кредитът” е на 7 октомври, на сцената на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Преводът е на Нева Минчева, режисьорът Борислав Чакринов помага на двамата артисти за адаптацията.

В последно време Жорди Галсеран е най-играният автор в Европа, което възбудило интереса на Георги Стайков към него. „Кредитът” открил в интернет-страницата „Амазон” и изтеглил пиесата срещу такса от 14 долара. Интересен факт е, че текстът е писан на каталунски, който е по-различен от испанския език и за превода били нужни по-сериозни усилия.

Въпреки, че идеята за национален референдум за отделяне на Каталуния от Испания беше беше обявена за противозаконна от техния Конституционен съд, тази област продължава с пълна сила да живее свой собствен живот и тъй като е по-богатото място от тази страна, държи да го показва по всякакъв начин.

Част от местната политика е идеята за „драматични двубои”, обясни Георги Стайков. Събират се няколко десетки писатели с претенция да бъдат добри в измислянето на сцени и всеки излага своята идея, подобно на рапърите, които се състезават помежду си в рецитиране, под съпровод на музика.

В такъв двубой, именно, Жорди Галсеран смаял публиката и журито и получил най-голямата награда – тяхното признание. След което седнал и доразвил идеята на епизода, превръщайки го в цяла пиеса, дълга час и двадесет минути. Стайков (който играе банкера) предположи коя е сцената.

Според него, това е моментът, в който кредитоискателят Бърнев обявява, че няма никаква собственост или каквото и да било друго, с което да обезпечи бъдещия заем. След аргументирания отказ на банкера той получава заплаха, че ако не бъде отпусната сумата, евентуалният получател обещава да преспи с красивата му жена...

Чуйте в звуковия файл Георги Стайков, Иван Бърнев и Борислав Чакринов