Дамян Заберски
Дамян Заберски / СХБ - Бургас

Съюзът на художниците в Бургас ви кани на много интересна изложба по повод 90 години от рождението на големия български живописец Дамян Заберски. Откриването е в 18:00 часа на 29 март, в галерията на улица „Александровска“ 22.

Дамян Заберски е завършил Художествената академия в София през 1955 година. Специализирал е в Париж. По-късно постъпва в Института за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата като отговорник за Източна България.

Основната му работа била на реставратор, за което той се подготвя при именития професор Ондрачек в Прага. След това е изпратен на специализация в Хале, Германия. 15 години се занимава с реставрационна дейност на територията на цялата страна.

Реставрирал е бургаските храмове „Света Богородица“, „Св. Св Кирил и Методий“, църквите „Свети Стефан“ и „Свети Спас“ в Несебър, „Свети Климент“ на остров „Света Анастасия“, Бачковския манастир и Аладжа манастир.

На 6 декември 2000 година е удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Бургас“. Художникът е автор на десетки самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии у нас и на частни колекции в Европа и Америка.