/ Община Бургас

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приза в категория "Образователна награда" на осмото издание на конкурса за високи технологии на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ за 2018-та година. Отличието беше връчено по време на официалната церемония по награждаване, която се проведе снощи в София на директора на гимназията Димитрина Тодорова.

Димитър Николов пред бизнеса: Въвеждаме нов подход в образованието

Освен престижната и красива статуетка, наградата включва още ваучер за книги в книжарници "Сиела", хостинг и домейн за една година и компютърен LED монитор.

"Получавам наградата като признание за усилията и съвместната работа на Община Бургас, седемте ИТ компании и образователната общност в града, които създадоха възможност да бъде програмирано бъдещето за по-добър живот на следващите поколения в България.

От името на първия випуск на гимназията благодаря на всички наши партньори и на организаторите на събитието за получената награда", сподели Димитрина Тодорова - директор на ПГ по компютърно програмиране в Бургас.

От март в Бургас: Безплатен курс по програмиране

Високотехнологичният кампус беше открит през септември 2018-та година в отговор на необходимостта от ново професионално образование, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за ИТ специалисти. В него се обучават 108 ученици, които изучават усилено най-съвременните компютърни науки - роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии, киберсигурност.

Бургаската IT гимназия ще си сътрудничи с финландски училища

С гимназистите работят много ментори от бизнеса, като се акцентира върху прилагане на знанията. Училището разполага още с учебна фирма, високотехнологична лаборатория и собствен хуманоиден робот. Обучението в гимназията предоставя на учениците професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.

Свързват бизнеса с училището, чрез иновативна електронна платформа

На церемонията бяха връчени общо 11 награди в 11 категории - "Образователна награда", "Младежка награда", "Журналистически принос", "Държавна администрация", "Общинска администрация", "StartUp Компания", "Успешен български ИКТ продукт", "Значителен корпоративен ИКТ проект", "Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения", "Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света" и "Награда за специален принос".

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие над 120 участници, сред които бяха личности, компании и институции, свързани с внедряването и развитието на технологичната индустрия.