Лъвско сърце
Лъвско сърце / netinfo
Ултра крос триатлонът без аналог в света събра участници от цяла България и чужбина, заради красиви гледки и екстремни преживявания

Ултра крос триатлонът "Лъвско сърце"  стартира тази година четири пъти повече участници. Събитието без аналог в света беше открито тази сутрин от кмета Димитър Германов.

То предизвика фурор, тъй като е освен екстремните състезания, предлага и удивителни гледки край община Приморско, но е истинско изпитание дори за опитни спортисти.  

Лъвско сърце
netinfo

Лъвско сърце
netinfo

Тази сутрин 145 състезатели стартираха участието си в ултра крос триатлона "Лъвско сърце" в Приморско. За максимум 13 часа контролно време състезателите ще трябва да покорят трасе от 140 км с три етапа  - плуване, бягане и колоездене. Участниците са от България, Русия, Франция, Дания и Унгария.

Лъвско сърце
netinfo

Лъвско сърце
netinfo

Лично кметът на Приморско, Димитър Германов даде старт на състезанието в 7.00ч тази сутрин на плаж "Перла", където е базовият лагер. На тази точка започва и завършва всеки от трите етапа на състезанието.

Лъвско сърце
netinfo

За кратко време ултра триатлонът се превърна в едно от най-масовите спортни събития на Лято 2017. Победителят ще се определи, след като се оформи сборът от времената за трите дисциплини.

„Това е едно уникално състезание, което миналата година ми беше предложено от група младежи с участието на г-н Шавов и още в самото начало на презентацията, усещайки тяхната емоция разбрах, че има смисъл от провеждането на подобно събитие. Защо? Защото това е нещо истинско – проверката на човешкия дух и физическите възможности, съчетано с красотите на Странджа и трето – историята на Приморско. Това събитие е без аналог. Ето защо Община Приморско се довери и изцяло прегърна идеята. Сега доказателствата за успеха на събитието са видими, предвид, че само преди година имахме едва 44 участници, а сега са близо 200, каза кметът Димитър Германов. 

„Предвид характера на състезанието и това, че се провежда за пръв път в България интересът е показателен”, заяви от своя страна организаторът Филип Шавов. Той отбеляза, че маршрутът ще премине през 4 природни парка и 12 светилища.

Краси Стоянов, легенда в планинското спасяване, ще отговаря за сигурността на участниците в уникалното състезание. „Не се и замислих за секунда, когато ме поканиха да участвам, защото състезанието е безпрецедентно и изключително вълнуващо. От гледна точка на спасителната дейност, е изключително тежка задача, защото действията се развиват на три места почти едновременно. Екипът трябва да бъде добре подготвен и да познава обстановката”, категоричен бе той.

За по-малко от час всички състезатели преминаха през първото трасе от 3 км плуване и се качиха на велосипедите си за втория етап - 121 км планинско колоездене из Странджа. Индивидуални състезатели - при мъжете и при жените: 

Емил Стойнев - 31 мин.

Виктория Данова - 39 мин

Щафетни състезатели: 

Цанко Цанков, отбор Addicted  - 28 мин

Гергина Сугарева, отбор Тритон - 43 мин.

Снимки и видео/Източник: Лъвско сърце