С ускорени темпове се изгражда новият мост на пътя Царево-Ахтопол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Строителството се изпълнява в заложените срокове и при непрекъснат контрол от служителите на Областно пътно управление-Бургас. В момента се монтират надлъжните греди и на втория стълб на новото съоръжение.

АПИ

По договор съоръжението трябва да е готово до 15 април. Целта е движението по него да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон. По трасето на третокласния път III-9901 преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Новият мост на пътя Царево-Ахтопол ще е готов преди началото на лятото (СНИМКИ)

Първият етап от изграждането на моста е приключил, като са завършени стълбовете и устоите на моста, излети са и стоманобетонните пилоти. Те са основата на мостовата конструкция и са с дължина между 17 и 25 м в различните части на съоръжението.

АПИ

За повишаване на устойчивостта му са приложени технологични решения, които да не позволяват подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката. Изградени са пилоти, които навлизат в здрава скала и това прави съоръжението по-устойчиво.

Изградиха обходен път при разрушения от наводненията мост на пътя Царево-Ахтопол (СНИМКИ)

След монтиране на надлъжните греди предстои да бъдат излети пътната и преходните плочи, да се изградят тротоарните конзоли и отводняването. Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево-Ахтопол.

БТА

Екипите на АПИ предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури. ​
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня