/ iStock/Getty Images
Проект за вкарване на над 50 километра електропроводи под земята и защита на птиците представиха в Бургас представители на Българското дружество за защита на птиците.

Организацията заедно с електроразпределителното дружество, захранващо Бургаска област, са спечелили за изпълнението на проекта 5 500 000 евро по програма на Европейския съюз. На срещата стана ясно, че проектът ще се реализира в района на влажните зони около Бургас - Атанасовско езеро, езерото Вая, Поморийско езеро. Те се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - "Виа Понтика", и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България.

Спасено младо царско орле в Стара Загора е на път към свободата (СНИМКИ)

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че Бургас от години се рекламира именно като град на птиците и една от най-важните им миграционни спирки.

Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб и сблъсък с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.

Проектът е получил одобрение от Европейската комисия през месец май. 75 процента от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25 на сто - от Електроразпределителното дружество.

Планираният срок за изпълнение на дейностите е до 2026 година.
БТА