Домашната атмосфера може да е смъртоносна
Домашната атмосфера може да е смъртоносна / netinfo

Въздухът, който дишаме, оказва огромно влияние върху нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Според проучванията всяка година хиляди европейци умират, заради заболявания, причинени от вредните примеси във въздуха на офисите и жилищата, на които се дължат над 30% от алергиите. За това алармират експертите от Районния център по здравеопазване в Бургас.

Формалдехид, азбест, продукти на горенето,цигарен дим и битова прах ни убиват малко по малко в собствените ни домове.
Важни са и елементите на микроклимата в помещенията -температурата и влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението. Те могат да отслабват или да усилват действието на други фактори.

Голямо значение за човешкото здраве има баланса на позитивните и негативни йони. Те нормализират кръвното налягане, особено при повишено умствено и физическо натоварване, действат благоприятно на хората със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на дихателните пътища.

Ако във въздуха преобладават положителните йони, човек усеща "недостатък на кислород", умора, главоболие. Екраните на телевизорите и компютрите, климатиците, даже обикновените жизнени процеси на човека повишават концентрациите на положителните йони, нарушавайки още повече баланса. Затова от РЗИ - Бургас съветват гражданите да проветряват максимално често офисите и домовете си.