Диян Димов приема утре
Диян Димов приема утре / Пресцентър
Откриваме сезона с италиански кораб
Настоящият круизен сезон откриваме с посещение на 222 метровия кораб на компанията Costa Cruises – Costa Neo Romantica. Една седмица след Великденските празници италианския лайнер ще акостира на Морска гара като на борда му основно ще бъдат френски туристи. Това обяви пред „Дарик“ директорът на Пристанище – Бургас Диян Димов. По думите му, през тази година в Бургас трябва да акостира и пасажера Golden Iris на новия круизен оператор за Черно море – Mano Maritime Ltd. „При заявяване от страна на всеки друг пасажерски кораб Морска гара Бургас е в първостепенна готовност за качествено обслужване“, заяви Димов.

Обнадеждаваща за региона е инициативата предприета от руската държава за организиране и пускане в експлоатация на круизна линия първоначално Сочи-Ялта, а в последствие към Турция, допълни той. „В изпълнение на проекта ДП „Росморпорт” преди дни закупи пасажерски кораб /~1000 туристи/, който е кръстен „Княз Владимир”. Набира се екипаж и се очаква през месец май пасажерът да започне първите си рейсове. С колегите от порт Сочи сме в постоянен контакт, руската страна е информирала и нашето министерство на туризма за намеренията си и сме в готовност да бъдем част от нов круизен маршрут, този или следващия сезон“, каза още директорът на порта.
 
Диян Димов допълни, че от този сезон морските пътувания на общински кораб „Света Анастасия” ще се извършват от обновената Магазия 1. В подготовка е и предстои през месец май на втория етаж да бъде открита изложба организирана от Националната художествена академия. „В активна процедура сме по предоставянето на етажа на академията за организирането на постоянно обучение на студенти в Бургас – морски филиал на авторитетното висше учебно заведение. Има заявен интерес за гостуване на голяма чуждестранна изложба през летните месеци, както и запитване за осъществяване на музикално събитие на терена до „Магазия-1”. От началото на седмицата официално е обявена и тръжната процедура за отдаване под наем на заведенията и търговските обекти, които са разположени на първия етаж на обновената магазия“, уточни Димов.