/ Архив
По-сурови наказания за отнемане на автомобили и по-ефикасна превенция имат за цел законодателни промени, които в момента се подготвят, стана ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос, поставен от народния представител от ГЕРБ-Бургас Диана Саватева.

В рамките на седмичния парламентарен контрол Саватева, която е член на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност, попита какви тенденции се открояват при извършването на това престъпление и как МВР работи за повишаване на разкриваемостта.

Бургас и курортите по Черноморието са сред зоните с най-много отнемания, става ясно от отговора на министъра. През 2017 година обаче се наблюдава намаление с около 29 процента на регистрираните посегателства в страната, както и по-висока разкриваемост.

През последните години се забелязва тенденция да се крадат скъпи коли. Престъпниците предпочитат „Мерцедес“, „Ауди“, „Порше“, „Сеат“, „БМВ“. По-скъпите се преправят с нов номер на рамата и двигателя и се препродават на вътрешния или външния пазар. По-старите се разфасоват на части.

Ще бъдат предложени законодателни промени за създаване на регламент в сервизната дейност и търговията с авточасти втора употреба, твърди Радев.