ГЕРБ Бургас
ГЕРБ Бургас / netinfo
Бургаските депутати от ГЕРБ в 44-то Народно събрание – Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков отчетоха днес изпълненото през последната година. Близо 100% от обектите, залегнали в регионалната програма, имат развитие, а някой вече са напълно завършени, коментира Иван Вълков. Диана Саватева допълни, че работата на народните представители за силен регион включва и някой нетрадиционни мерки като привличането и откриването на клон на Националната художествена академия, който е вече факт и ще започне да приема студенти още тази есен.

Областният координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев представи мерките, по които се работи в момента за отпадане на административната тежест – един от главните приоритети за мандата на правителството. Бургаският депутат е член на Комисията по икономиката и туризма в 44-то НС, през която вече са минали законодателни промени в тази насока. Според анализ на Министерството на икономиката, който Бойчев цитира, в 113 административни услуги са предложени промени като от 67 са за намаление на таксите, а за 21 таксите напълно ще отпаднат.

Освен отделените над 100 млн. лева за рехабилитация на пътната инфраструктура в Бургаско, ще бъдат направени мащабни инвестиции във ВиК мрежата и изграждането на пречиствателни станции, отчетоха още депутатите. Ивелина Василева коментира нова законодателна инициатива, свързана със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, който е внесен за разглеждане в НС от групите на ГЕРБ и Обединените патриоти. В проекта за новия закон са включени текстове, които конкретно касаят актуалната тема за стопанисването и контрола на общинските язовири. „Законопроектът е свързан с категоризация на язовирите - от една страна относно техническите параметри, и от друга страна – на потенциалната опасност на тези съоръжения, близостта им до населените места и критична инфраструктура.” – подчерта Ивелина Василева.

Депутатите Ася Пеева и Галя Василева обобщиха напредъкът в социалната и образователната сфера. Над 900 семейства в страната са се възползвали от програмата за личен асистент, а 580 заявления до сега са подадени за „Родители в заетост”. Тези мерки дават шанс на хора с деца до 5 години да се завърнат на работното си място и продължат кариерата си.