„Българско Черноморие” иска веднага приемане на плана на Царево
„Българско Черноморие” иска веднага приемане на плана на Царево / Веселин Максимов

Председателят на национална асоциация „Българско Черноморие” Димитър Канариев внесе днес при министъра на околната среда и водите Искра Михайлова петиция за Странджа. В нея се иска спешно приемане на общите устройствени планове на черноморските общини. Канариев не уточни колко души са подкрепили документа.

Другите искания са Министерство на околната среда и водите да изпълни влязлото в сила решението на Върховния административен съд за одобрение на общия устройствен план на Царево и занапред да се обръща за мнения и становища към регистрираните по места неправителствени организации.

„Екологичното законодателство да се съобразява с директивата по хабитатите, която казва, че при обявяване на защитени зони е задължително вземането на мнението на местното население, а министерството да получава мнения и становища от екологичните организации, но крайните решения да ги взима самостоятелно и без натиск”, пише още в петицията.

Преди около седмица, от „Българско Черноморие” нарекоха протестите срещу плана на Царево „манипулации” и обявиха, че те са незаконни и „организирани от зелената мафия у нас”.