Бургаските данъчни започват годината като отличниците на НАП
Бургаските данъчни започват годината като отличниците на НАП / netinfo

Строг контрол по спазване на данъчното и осигурителното законодателство, активно събиране на просрочените задължения, акцент върху доброволността при заплащането на дължимите данъци и осигуровки, както и улесняване обслужването на физическите лица и фирмите ще бъдат сред приоритетите в работата на териториалната дирекция на НАП Бургас през 2013 г. съобщи директорът на териториалната структура на приходното ведомство в морския град Румен Шарпов.

Той увери още, че е създадена добра организация започналата данъчна кампания за деклариране на доходите за 2012 г. и за заплащането на дължимите данъци да протече спокойно и без излишно напрежение. Във връзка с въвеждането на единната сметка за заплащане на данъци и осигуровки териториалният директор на НАП Бургас апелира отново всеки да се възползва от предоставените от приходната агенция възможности и да провери своевременно има ли неплатени задължения към републиканския бюджет.

От НАП Бургас напомниха още, че за да не се прекъсват поради небрежност и незнание здравноосигурителни права, е необходимо, когато гражданите внасят суми за покриване на неплатени във времето здравни вноски, задължително да подават преди или най-късно по време на плащането на здравните вноски специална декларация /обр.7/ и заявление по образец, /документите могат да се изтеглят от сайта на НАП www.nap.bg , раздел „Осигуряване". В заявлението /заявление по чл.2 а/ задължително трябва също да се посочат и месеците, за които се плащат вноските. Ако това не е направено, действително е възможно преведените към бюджета суми да бъдат прихванати автоматично за погасяване на други стари данъчни или осигурителни задължения.

НАП Бургас започва новата 2013 г. като отличник на Националната агенция за приходите. Окончателните резултати за 2012 г. показват, че териториалната структура на приходното ведомство в Бургас е постигнала най-високо преизпълнение на плана за данъчни приходи - 117 на сто, /събраните данъци от НАП Бургас са 371 млн.лв./