Бургас празнува 135 години от Освобождението
Бургас празнува 135 години от Освобождението / netinfo

Бургас празнува 135-тата годишнина от Освобождението си от османско владичество. Честването ще започне в 10.30 часа пред сградата на Община Бургас с ритуал за издигане на националния флаг на Република България. От 11.00 часа пред паметна плоча на ген. А.М.Лермонтов / ул. „Лермонтов" 15/ и Паметник на Руския лазарет в Приморски парк ще бъдат поднесени венци и цветя. След това ще бъде отслужена Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България пред паметника на руските освободители.

И тази година наред с традиционните ритуали е подготвена богата програма, в която ще се включат активно не само изявени артисти и музиканти, но и много самодейци. Интересен акцент е празничният концерт "Денят на свободата", който ще се проведе от 17.30 часа в Културен дом на нефтохимика. В него ще се включат формации към бургаските читалища: фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев", танцов състав „Детелинка", фолклорните групи „Никола Ганчев", „Тракийче", "Деница" и „Маринкювска росна китка".

Половин час по-рано, в 17.00 часа, в зала „П. Дубарова" на Казиното, ще започне музикално-поетичната вечер „Ден на Освобождението на Бургас" с участието на театрална школа, школа по пиано, ДФТА"Радост",НХ"Трепетлика" и „Шарени гайтани". В 18.30 пак в същата зала ще бъде изнесен Камерен концерт. В програмата са включени творби от: Филип Кутев, Джордже Енеску, Дмитрий Шостакович, Ян Сибелиус, Максим Петренко, Иван Шатров. Участие ще вземат Маргарита Кожухарова - флейта, Христо Кожухаров - кларинет, Благовеста Рядкова - пиано.