Бургас посрещна подобаващо родственицата на Апостола
Бургас посрещна подобаващо родственицата на Апостола / община Бургас

Христина Богданова е една от общо 26-имата преки родственици на Апостола на свободата. Тя е пра-правнучка на сестрата на Васил Левски - Яна Кунчева. Яна е единствената от семейството на Апостола, която оставя поколение след себе си.

Христина Богданова бе специален гост в първата от тематичните вечери, включени в празничната програма на Община Бургас по повод националния празник 3-ти март. Заедно с нея на срещата присъстваха двете й деца - Михаил и Яна, както и съпругът й - Найден Ангелов.

Мултимедиен спектакъл представи голямата борба, последните минути и пътя на Апостола към безсмъртието. Въздействащият рецитал на актьорите Пламен Каров и Невена Цанева бе съпроводен с популярни възрожденски песни, изпълнени от талантливите възпитанички на хор "Милка Стоева". Събитието събра десетки бургазлии в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино", а в продължение на часове всички гости имаха възможност да научат интересни факти, пазени в оригинални тетрадки и записки на съратниците на Дякона.

"Бургазлии са късметлии, защото живеят в прекрасен град, благодаря за поканата. Да си наследник на Левски е истинска гордост и голяма отговорност. Всички българи сме негови потомци и носим гените му.Той ще е жив докато ни обединява, докато има българи" - каза Христина Богданова пред бургазлии. Тя допълни, че всяка година родствениците на Апостола се събират, отварят архивите и снимките, предавани от поколение на поколение. "Имаме и запазен кичур от косата на Левски -това е семейна реликва", сподели още тя.

За сведенията, свързани с посещенията на Васил Левски в Бургаския регион, разказа журналистът Георги Райков. Той сподели, че през годините са събрани общо 22 легенди от северния и южния край на Бургаска област. Най-достоверното предание гласи,че Апостола е пренощувал в рибарското селище "Ченгене скеле". Това се е случвало, когато Дякона е правил пътуванията си от цариградското пристанище към Дунав."За съжаление зад тези твърдения не стои нито един писмен документ", уточни Райков.Срещата - разговор завърши с разсъждения върху предателството на Левски, обсъдиха се и различните версии около неговото погребение.

"Пожелавам кураж и доблест, нека носим отговорност и в обичта си към България и живота.". Това беше посланието на Христина Богданова в края на срещата с бургазлии. Всички присъстващи получиха картички с лика на Апостола и посвещение от Христина Богданова.