Бургас почита композитора на „Момчето което говори с морето”
Бургас почита композитора на „Момчето което говори с морето” / снимка: Инициативен комитет
Бургас чества 75 години от рождението на композитора на „Момчето което говори с морето”
31364
Бургас чества 75 години от рождението на композитора на „Момчето което говори с морето”
  • Бургас чества 75 години от рождението на композитора на „Момчето което говори с морето”

75 години от рождението и 20 години от смъртта на композитора Константин Ташев, ще отбележи община Бургас.Съвместно с инициативен комитет ще бъдат организирани събития в памет на твореца.

5000 лева ще отпусне общината за поставянето на паметна плоча, издаването на биографична книга и организирането на концерт в чест на композитора. Това обяви днес заместник-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева и изказа нескритото си задоволство, че честванията се организират съвместно с гражданите на Бургас.

Събитията ще включват също и авторски филм на Недялко Йорданов за живота и творчеството на неговият приятел Константин Ташев.

Композиторът се роден в Русе през 1935 година, през 1965 година се премества в Бургас и твори тук до края на дните си. Автор е на над 1 000 творби и е носител на множество награди и отличия. Лауреат е на ордена "Св.св.Кирил и Методий" и е почетен гражданин на Бургас.

През 1980 година заедно с Недялко Йорданов печели първа награда на фестивалът „Бургас и морето” за песента „Момчето което говори с морето”.

За повече информация чуйте заместник-кмета Йорданка Ананиева в звуковия файл

Георги Генчев