Бургас партньор на Рим в борбата с бедствията и кризите
Бургас партньор на Рим в борбата с бедствията и кризите / netinfo

Бедствията и природните катаклизми са сред най-сериозните предизвикателства за много градове в цял свят. След сериозните наводнения през последните две години Община Бургас насочи усилията си за подобряване на капацитета при планиране и адекватна реакция на стресови състояния. Част от тях е проект "Устойчива Европа", финансиран по програма URBACT III, който има за цел да идентифицира основните предизвикателствата пред града, за да изгради капацитет и разработи план за действие с конкретни мерки за интервенция в уязвими зони.
Бургас си сътрудничи и има възможност да обмени опит с градове като Ротердам, Глазгоу, Бристол, Солун, Рим, Малмьо, Антверпен, Катовице и други партньори по проекта.
На втория етап ще може да се кандидатства за средства за изграждането на подходяща инфраструктура за намаляване на последствията от природните бедствия.
Основното предизвикателство пред Община Бургас след наводненията от 2014 година е създаването на устойчива среда, която да гарантира сигурността на хората и стабилността на региона. В момента се извършва корекция на коритото и съоръженията на река Отманлийска. Целта е да се възстанови нейното естествено русло, така че то да преминава извън Рибарското селище. Друг важен приоритет е постоянното почистване на речните корита и наблюдението на водоемите.
Реализирането на новия проект е важно и заради географското разположение на Бургас. Градът се намира между три големи езера, които при силни валежи може да прелеят и да предизвикат наводнения.