Бургас откри своя древен символ
Бургас откри своя древен символ / netinfo
Крепостната кула от герба на Бургас наистина е съществувала. Доказателства за това излязоха от археологическите разкопки на нос Форос до квартал Крайморие. След двумесечните изследвания на терена, се оказа, че на мястото е бил първообраза на нашия град, където са открити кулата и древно селище, построени през късната античност (V век след Христа).

Открити са още 15 метрова стена с югоизточен вход на крепостта „Бургос” и част от северната стена с още две кули. Сградата, която археолозите намериха в най-високата част на нос Форос със сигурност е била свързана с манастира „Свеги Георги”, описан от византийските хронисти. Това сочат и предметите, открити там, обяви директорът на бургаския музей Цоня Дражева.

Собственикът на земята Тодор Батков потвърди, че строежът на бъдещия жилищен комплекс „Крайморие” по никакъв начин няма да попречи на работата на археолозите, а фирмата инвеститор ще помогне за пълното възстановяване на историческите обекти и тяхното вписване в бъдещата градска околна среда, тъй като по план, плътността на застрояване ще бъде много ниска.

“Това е важен момент за самочувствието на бургазлии. Вече с категорични доказателства можем да подкрепим твърденията, че ние живеем в град с 15 вековна история”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Файл 1: Директорът на Бургаския музей Цоня Дражева

Файл 2: Собственикът на “Форос Дивелопмънт” Тодор Батков