/ iStock/Getty Images
Българска агенция по безопасност на храните извършва проверка на фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско на 7 септември, съобщиха от БАБХ.

БАБХ изтегли и унищожи над 13 тона негодни храни

Сигналът е подаден на 10 септември на интернет страницата на БАБХ. Веднага след получаването му, е извършена проверка от ОДБХ-Бургас. При нея е установено, че няма постъпило заявление за регистрация на временен обект за търговия с храни или друго уведомление по повод организирания триатлон „Лъвско сърце” в Приморско.

Поради тази причина служителите на ОДБХ не са извършили физическа проверка и инспекция на място на предлаганите храни. Те не са издавали  устно или писмено разрешение за раздаване на бира с изтекъл срок на годност.

Агенцията по храните спря над 2 100 кг негодна храна по Великден

При извършена справка в регистрите, поддържани в ОДБХ, се установи, че няма издадени удостоверения за регистрация по реда на чл. 12 от Закона за храните на фирмата, посочена на етикета на бирата.

От изпратения към сигнала снимков материал, бирата е произведена в Серес, Гърция, партида L 01 и е със срок на годност 17 април 2017 г. Инспектори от ОДБХ-София град извършиха проверка на адреса на дистрибутора, посочен на етикета на бирата.

Откриха 60 тона негодна храна при акция в София и 9 области, сред които и Добрич

Установено е, че това е заключен частен дом и не е осъществен контакт с нито един представител на фирмата, въпреки направените опити.  БАБХ продължава работата по случая, като за съдействие са сезирани съответните компетентни органи.