Август - месецът на ветроходни спортове
Август - месецът на ветроходни спортове / netinfo

Бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас" ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец.

„Подобно домакинство на няколко поредни прояви е голяма отговорност, но за нас е чест, защото показва важната роля и доверието към бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас" за организирането, предоставянето на добри условия и популяризиране на ветроходните спортове", посочи изпълнитеният директор на „Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов.

Първи ще са най-младите ветроходци, които ще участват в Държавно първенство на клас „Оптимист". Състезанието ще и тестова среща за European Optimist Championship 2017. Националното първество ще се проведе между 1-ви и 4-ти август, като покани за участие са отправени към най-добрите „оптимисти" от страната и чужбина.

Веднага след това от 4-ти до 7-ми август ще се проведе Международна регата „Порт Бургас" за килови яхти /сертифицирани по IRC/. За пръв път след тригодишно прекъсване на регата за килови яхти в България е осигурен награден фонд от Яхт клуб „Порт Бургас", които са организатор на едноименната регата. Гонките са на 5-ти, 6-ти и 7-ми август, като предварително се очакват 20 екипажа при най-големите.

Бургас ще бъде домакин и на етап от впечтляващата регата за килови яхти „Кор Кароли", която ще се проведе по Българското Черноморие в периода от 12-ти до15-ти август 2016 г. Ветроходците ще се борят освен за първите три места във всеки клас, но и за купата на кмета на община Бургас - „Първи на финала."

Парадът на ветроходните спортове в Бургас ще закрие не по-малко атрактивното Национално първенство в неолимпийски класове. Състезанието на класовете „420", „Лазер 4.7" и „Кадет" е планирано в периода 19-21 август.