/ Веселин Максимов
Людмил Вагалински за откритието на 2017
97600
Людмил Вагалински за откритието на 2017
  • Людмил Вагалински за откритието на 2017
Археолози от цялата страна се събраха в културен център „Морско казино“, на 57-та Национална археологическа конференция. Тя ще продължи до 2 юни. Още днес днес ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания в региона.

Това са праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в местността "Шилото" и тракийската крепост до село Извор.
Утре предстоят доклади за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от България, проучени през 2017 година. Програмата на третия ден ще завърши с годишно заседание на Асоциацията на българските археолози.

Тази вечер предстои да бъдат раздадени годишните награди "Златен грифон" на Министерството на културата за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на миналата година, а след това е откриването на изложбата "Скритите тайни на Черно море".

Тя ще представи любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Чуйте в звуковия файл доцент Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН