Ансамбъл “Тракия “ с наградата на 38-я МФФ в Бургас
Ансамбъл “Тракия “ с наградата на 38-я МФФ в Бургас / архив Дарик

 

Пловдивският ансамбъл “Тракия” е носител на наградата “Нестинарка” на тазгодишия Международен фолклорен фестивал в Бургас. Статуетката на Ненчо Русев ще бъде връчена по време на откриването на 38-то издание на феста на 23 август в Летния театър на Бургас. Състави от 10 държави ще представят своя автентичен фолклор и на  допълнителните две сцени –пред Общината и пред самия Летен театър в Морската градина.

Освен фолклорните ритми от цял свят за първи път тази година ще има и мултимедийно представяне на страните, изпратили представители в България. Организаторите от Община Бургас са издирили снимки и кадри от предишни издания, които също ще бъдат излъчвани по време на танцовия маратон.

Фиестата ще бъде открита с дефиле на участниците. Съставите от България, САЩ , Босна и Херцеговина,  Румъния , Словакия , Сърбия, Турция и Башкирия  ще тръгнат в 18 ч. от площад “Тройката” и ще преминат по улиците “Александровска” и “Богориди” до Морската  градина.

Български песни и танци в изпълнение на японската група за балкански фолклор “БалканСън” ще могат да се видят на 24 август на сцената пред Общината. Азиатските танцьори от седем години се занимават с популяризирането на балканския фолклор и за първи път ще гастролират на Бургаския фестивал.

Сред изненадите е предвиденото за 26 август голямо надсвирване пред Пантеона в Приморския парк. Със специална награда ще бъде отличен и  бургаският ансамбъл  “Атанас Манчев”, който отбелязва 65-години творческа дейност. Четвъртата фестивална вечер е посветена изцяло на бургаските танцьори, певци и инструменталисти- издадоха организаторите.

Кризата оряза бюджета на МФФ и тази година той е с около 40 000  лв. по-малък . Средствата, гласувани от ОбС, са около 85 000 лв. От програмата са изключени съпътстващите демонстрация на традиционни български занаяти, които се провеждаха в Етнографския комплекс. След концертите в Бургас,  всяка вечер съставите ще  гостуват и на откритите сцени в  Поморие, Несебър и Слънчев бряг.