56 км стигна дължината на газопровода в Бургас
56 км стигна дължината на газопровода в Бургас / netinfo

Газоразпределителната мрежа в Бургас вече достигна кота 56 км. Потенциалът на съоръжението, изградено от „БУРГАСГАЗ“ ЕАД, дава възможност за обслужване на близо 14000 домакинства.

За изминалите три зимни месеца от началото на 2008 год. клиентите на дружеството са спестили около 1500000 лв. заради значителната разлика между цените на природния газ и останалите енергийни източници – изчислява изпълнителният директор Златин Димов.

Към листата на корпоративните кленти в скоро време ще се присъединят два знакови за Бургас обекта – новоизграждащият се хотелски комплекс „Приморец” и административните сгради на Пристанище Бургас .

Намерението на община Бургас да газифицира през тази година ПМГ, две детски градини и училищата „Княз Борис I” и „Любен Каравелов” ще доведе до сериозен икономически ефект за общинския бюджет – прогнозира Златин Димов. На последната сесия съветниците от местния парламент в Несебър приеха план-схемата за газификация като неделима част от ПУП-а на града, с което дадоха „зелена” светлина за изграждането на ГРМ.

В рамките на 1 год. там ще бъдат инвестирани 3 млн. лв., началото на проекта е предвидено за 1 септември. Предстои одобрението на план схема за газификация и на общините Айтос и Карнобат. Като намерението на „БУРГАСГАЗ“ ЕАД до края на годината да бъдат положени първите метри газопроводи и в тези два района.