/ iStock
200 състезатели от 6 държави - Германия, Румъния, Гърция, Турция, Украйна и България ще спорят за отличията на Международната ветроходна регата "Порт Бургас 2022".

Атрактивното състезание ще се проведе от 5 май до 8 май. Организатор е Яхт клуб "Порт Бургас" с подкрепата на "Пристанище Бургас" ЕАД и Община Бургас.

Това е най-голямата ветроходна проява в България през последните години и традиционно преминава при голям интерес. От 2004-та Международната регата се провежда под логото Бургаска ветроходна седмица и е за класовете "Оптимист", Лазер 4,7, 420 и олимпийските класове Лазер Радиал, Лазер Стандарт, Фин и 470.

Подобни мащабни прояви се провеждат в много страни по света. Сред най-известните са Килската ветроходна регата в Германия, Йерската ветроходна седмица във Франция, Ветроходната седмица на Маями в САЩ, Истанбулската ветроходна седмица в Турция и други.

По програма се предвижда гонките на Международната регата "Порт Бургас 2022" да се проведат от 5 до 8 май пред Централен плаж Бургас.

Поканено е международно жури и съдии от Гърция, Румъния и България.